Вторник, 23 Февруари 2016 10:20

Мартеници с кауза в с. Стража.

Оценете
(1 глас)
Мартеница Мартеница Търговище ТВ

Мартеници с кауза изработиха деца от читалището в търговищкото село Стража. На апела за спасяване от разруха на 100-годишната църква в селото откликнаха и хора от над 20 селища в страната, който изпратиха автентични украшения за организирания благотворителен базар. Уникат на „Пижо и Пенда” от вълнена плъст, с дължина от 110 см., е сред най-оригиналните мартеници.

Читалището в Стража е затрупано с колети с мартеници, които ще участват в организирания за втори път национален конкурс „Мартеница бяла и червена”. Майсторите са вплели цялото си въображение, тъй като ще има награди за най-оригинална, най-автентична и най-голяма мартеница. Журито ще ги оцени на 24 февруари. Традиционни усукани червено-бели конци, мартеници от кратунки са част от колекцията.
„Ние сме много възхитени от творчеството на колектива на детска ясла в Бургас, които ни изпратиха фигурите на „Пижо и Пенда”. Те са от естествени материали и много са се потрудили. Дълги са 110 см, миналата година най-дългата мартеница беше 95 см и нашето решение е тази мартеница да се обяви на търг”, разказа Илияна Петрова, секретар на НЧ „Развитие - 1926” с. Стража

В благородната каузата се включиха и 20-тина деца от селото, които близо месец изработваха различни аксесоари. Те вече се продават на специален щанд на базара за мартеници в Търговище. За връщане блясъка на църквата „Св. Параскева” в село Стража са нужни 100 хил. лв. 1/3 от средствата вече са събрани от дарения.
Още две маси, които продават мартеници с благотворителна цел, са разположени на базара в Търговище, който ще продължи до 2 март. Освен читалището в Стража, средства набират Защитено жилище за лица в интелектуални затруднения в село Лиляк и неправителствена организация, която работи в подкрепа на надарени спортисти.

Прочетена 2747 пъти

facebook coment