Вторник, 09 Февруари 2016 11:02

Фирмени документи с лични данни изхвърлени на защитена местност край Търговище

Оценете
(0 гласа)
Хартиена поляна Хартиена поляна Търговище ТВ

 Защитена местност в Търговище осъмна с изхвърлени документи с лични данни. От тях ясно личи, че това е хартиен архив на куриерска фирма "Спиди". На новообразуваното микросметище се е натъкнал при редовен обход служител на държавното горско стопанство в Търговище, съобщи неговият директор Васил Василев. Предстои отговорните власти да започват спешни проверки.

Разписки с имена, адреси и телефони на клиенти, отчетни листи, фактури. Част от тях прилежно прибрани в найлонови пликове. Това заварихме на защитената местност „Божур поляна“ край Търговище. Тези дни снежната покривка е "замаскирала" част от боклуците, но и с невъоръжено око е видно чии са те. Фирменото лого стои върху всяка квитанция и найлонов плик.

Васил Василев, директор на Държавно горско стопанство – Търговище:
„Недопустимо деяние, но не и рядкост. Около 200-300 кг по наши груби сметки са хартиените отпадъци, но вятъра ги разнася на огромна площ. Цялата замърсената площ ще я видим след като се стопи снега.“

Замърсената поляна попада в държавна горска територия. От 2006 година тя е защитена, заради опазване находището на червен божур. Как купищата от пластмаса и хартия ще се отразят на природата, можем да си обясним, но е необяснимо защо вместо да бъдат извозени до градското сметище, те са оставени в защитената местност. И двете се намират на около 10-тина км от града. За проблема вече са уведомени РИОСВ – Шумен и Община Търговище. По Закона за горите нарушителите също подлежат на санкция. По наша информация оперативният директор на куриерска фирма "Спиди" е разпоредил местните служителите незабавно да започнат почистване на мястото. От лесничейството призоваха при подобни нарушения в горски зони да се звъни на тел. 112, като сигналът незабавно се препраща към Агенцията по горите.

Прочетена 2315 пъти

facebook coment