Понеделник, 07 Март 2016 19:23

Поломието в 1000 исторически страници

Оценете
(1 глас)

Луксозен сборник „Поломието – находки, събития и личности“ издаде наскоро Историческият музей в Попово. Той съдържа научни доклади, който насочва вниманието към историческия и културен пейзаж на земите по поречието на Черни, Бели и Русенски Лом, каза директорът на музея Пламен Събев. Изданието има за цел не само да привлече вниманието на академичната общност, но и на туристите, тъй като закътаните долини на Поломието крият невероятно историческо, природно и биологично разнообразие .

Дълбоки каньони, надупчени с непрогледни ниши и пещери, а отдолу притоците на Бели, Черни и Мали Лом се вият сред приказно красиви долини. Над скалните каньони кръжат защитени птици, а в ронливите варовикови скали зеят монашески жилища от 13 век. Това е част от пъстрата картината на Поломието.

Непознати щрихи към античната топонимия, археология, стара и нова история дава сборникът „Поломието – находки, събития и личности“, който съдържа 75 доклада от научни конференции, проведени в Попово през 2012 и 2014 г. Близо 1000-та страници са изпъстрени и с богат снимков материал.

Прочетена 3047 пъти
Още в тази категория: Мартеници с кауза в с. Стража. »

facebook coment