Четвъртък, 28 Април 2016 20:32

Разпети петък - време за душевно пречистване

Оценете
(1 глас)

Разпети петък е днес – най-тъжният ден за християните. Разпнат на кръст е Божият син Иисус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. Велики петък е време на душевно пречистване.

На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело.

На Разпети петък пред олтара в църквата се изнася кръста, а пред него върху масата се постила плащеницата. В представите на доста хора Велики Петък се свързва с минаване под ''масата''. Извършването на този ритуал носи здраве, късмет, а според някои и опрощаване на греховете. Според свещениците тези тълкувания са неправилни и плод на пълно суеверие.

На Разпети петък християните идват в храма и носят цветя така, както се отива на погребение на близък и скъп човек. Пристъпват с молитва към издигнатия гроб на Христос и благоговейно се покланят на изображението. Целуват последователно Христовото Тяло извезано на плащаницата, Евангелието и Кръста и полагат цветята. След това се навеждат и преминават под издигнатото място. По този начин изразяваме нашето преклонение, смирение и скръб пред гроба Господен, но също и благодарност за изкуплението което ни дари Спасителят. После отново се покланяме пред издигнатия голям Кръст, изображението на св. Богородица и св. Йоан Богослов и ги целуваме.

Свещеникът ни дава цвете за благословение и духовна утеха символ на надеждата и вярата, че още малко и гроба ще остане празен и Христос ще Възкръсне. Отнасяме цветето в дома си и го поставяме над иконите, за да ни напомня, че очакваме великия ден.

Всички тези действия извършваме не от суетна вяра за здраве, късмет, а още по-малко за прощаване на греховете - те могат да бъдат простени еднствено в тайнството Покаяние, а водени от чиста и силна вяра се покланяме на Христовия гроб.

Днес постът е много строг – църквата повелява да не се яде и да не се пие нищо – дори вода.

На Разпети петък църковния канон забранява да се подхваща каквато й да е работа, включително къщна. Има дори поверие, че човек не бива да се къпе, а мъжете – да се бръснат.

Прочетена 2304 пъти

facebook coment