Четвъртък, 12 Май 2016 09:46

Професионалният празник на медицинските сестри отбелязваме на 12 май

Оценете
(1 глас)

Световният ден на медицинските сестри се отбелязва в страните от цял свят, за да се почете приносът им към обществеността. Първоначално денят е честван в началото на май. През 1974 г. се избира датата 12 май, когато е родена почитаната сестра Флоранс Найтингел. Тя се счита за основателка на сестринската професия.

Найтингел сформира група санитарки, с които да оказват помощ на ранените по време на Кримската война. Благодарение на нейните умения и нови техники на грижи за болните, смъртността в лазаретите спада драстично. След войната пише и няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи.

florans naitingel

Найтингел създава система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания през 1855 година и обучава медицински сестри по време на Кримската война. Благодарение на установените от Найтингейл стандарти за обслужване на ранените и болни от холера и дезинтерия войници, смъртността спада от 42% на 4%. Постижението я превръща в национална героиня на Англия. По този начин тя се превръща в основател на модерното сестринство. Тя дори издава книга – „Бележки за болниците” и пише клетва (подобна на Хипократовата), с която сестрите тържествено обещават да се грижат старателно и с внимание за пациентите си. Тя основава и първото светско сестринско училище, „Найтингеил“, и дом за практикуващи сестри към болницата „Сейнт Томас“ в Лондон. През 1907 г. става първата жена, която получава Орден за специални заслуги. Флорънс Найтингейл е една от 100-те най-влиятелни жени в историята.

Сестринската клетва

“Тържествено обещавам пред Бога и в присъствието на това събрание да прекарам живота си в чистота и вярно да практикувам професията си. Ще отбягвам от всичко, което е злонамерено и гибелно и не ще взема, нито съзнателно ще раздам, някое вредно лекарство. Ще направя всичко, което зависи от мене, да поддържам и издигам състоянието на професията и ще държа в тайна всички поверени ми случки, както и всички семейни работи, дошли до моето съзнание, при практикуване на професията ми. Ще се трудя честно да помагам на лекаря в работата му и ще отдам себе си за благосъстоянието на онези, които са оставени на моята грижа.”.

Прочетена 2820 пъти

facebook coment