Вторник, 07 Март 2017 10:48

Феноменът двойна дъга зарадва Търговище (видео)

Оценете
(3 гласа)

Рядкото природно явление двойна дъга имаше възможност да се наблюдава в Търговище. То се появи снощи около залез слънце към 18 ч., след следобедния дъжд. Дъгата е една от най-красивите игри на светлината, които познаваме. Това е природен феномен, около който винаги е имало различни вярвания и тълкувания, но учените също имат своите обяснения за явлението.

По-ярко винаги се забелязва първичната дъга, при която светлината преминава през едно вътрешно отражение. В тази дъга червеният цвят се намира най-отвън, а ъгловият й радиус е 40–42°, обясняват учените.

Вторичната дъга се появява, когато светлината се отрази втори път в дъждовните капки. При нея редът на цветовете е обратен – най-отвън е виолетовият, а във вътрешната й част е червената част. Ъгловият радиус на вторичната дъга е 50–53°.

Между двете дъги небето обикновено е значително по-тъмно. Наричат тази област “полоса на Александър”. Явлението се наблюдава заради различните ъгли на отражение на светлината, разсейвана от капките вода при едно- и двукратното пречупване. Областта с по-тъмната част е наречена в чест на философа Александър Афродизийски, който за пръв път описва явлението през 200 година.

Още древните римляни са вярвали, че дъгата е дело на бога на Слънцето, а индианските племена са смятали, че тя е мост между живота и смъртта. И днес съществуват многобройни теории, които приписват на това чудо на природата най-различни фантастични свойства, но ето някои любопитни факти за дъгата:

  • Цветовете, образуващи дъгата, не са само основните седем, които човешкото око вижда. А именно, тя се състои от пълния спектър на всички нюанси, дори тези, които ние не виждаме.
  • Действителната форма на дъгата е пълен кръг, а не само полукръг, както ние виждаме. Наситеността на цветовете зависи от големината на дъждовните капки, в които се отразява слънчевата светлина.
  • Интересен факт е, че всеки от нас вижда дъгата по свой собствен начин. Тъй като светлината се отразява в дъждовните капки, в зависимост от ъгъла на наблюдателя, дъгата изглежда различно. Ако видим дъга знаем, че Слънцето трябва да е зад нас, а дъждът пред нас. До дъгата не може да се стигне, понеже като се опитваме да я доближим, се променя и това, което виждаме, тъй като капките са разпръснати навсякъде из атмосферата.
  • Много култури са смятали, че дъгата е мост между рая и земния свят. Тъй като става въпрос за едно от най-красивите природни явления, дъгата е станала символ на надежда, спокойствие и хармония. Дори европейците са вярвали, че ако мъж мине под дъгата, ще стане жена, и обратно.
Прочетена 3932 пъти

facebook coment