Петък, 29 Януари 2016 09:08

Синът на агробизнесмена Митов с награда „Млад Фермер“ за иновативно земеделие

Оценете
(0 гласа)
Наградените от Фондация „Еврика“ Наградените от Фондация „Еврика“ Юлия Лазарова

 Заложил на новите технологии и иновативните постижения Борислав Митов от Търговище е безспорен лауреат на "Еврика" за млад фермер. Наградата му беше присъдена от Фондация „Еврика“, която традиционно раздава годишни награди за млад мениджър, млад фермер и млад изобретател и за постижения в науката. Те се присъждат за значими постижения на млади хора, до 35 години. Кандидатите са излъчени от обществени и стопански организации и ВУЗ, а окончателният избор се извършва от специализирано за всяка от наградите жури.

Борислав Митов е управител на фирма „БИМ АГРО“ ЕООД, която е част от холдинга „Агроелит“ - Търговище. Основната й дейност е зърнопроизводство, а културите, които отглеждат са: пшеница, ечемик, слънчоглед, царевица и др. Фирмата обработва 45 хил. дка земеделска земя под аренда в Общините Антоново и Омуртаг. Митов-младши притежава и зърнопроизводствена база в с. Беломорци. Интересите на Борислав са в областта на новите технологии и иновативни достижения в областта на земеделската техника.
През 2014 фирмата му е най-динамичната компания в селското стопанство, като дружеството е отчело ръст на приходите от 181% до 5.47 млн. лв.
А иначе Борислав Митов, следва верния път на баща си известният агробизнесмен Божидар Митов. Само за три години увеличава стопанисваната от него земя в общините Антоново и Омуртаг от 3000 до над 30 000 дка. Ежегодно фирмата произвежда около 50 000 тона качествено зърно, само пшеницата е 25 000 тона и тя е достатъчна за изхранването на населението от областта за цели две годиниБорислав Митов е завършил висшето си образование в Аграрен университет - Пловдив със специалност агроинженерство. От 2010 година е и изпълнителен директор на „Сортови семена“ АД - гр.Търговище, което се занимава с производството на посадъчен материал за зърнени, фуражни и технически култури..

 

Прочетена 3100 пъти

facebook coment