Четвъртък, 24 Декември 2015 09:04

Разходка до дома на тайнствената Витлеемската звезда

Оценете
(1 глас)
Витлеемска звезда Витлеемска звезда Търговище ТВ

По Коледа в песни и стихове неизменно се споменават ангели, ясли, Витлеемската звезда и разбира се Витлеем – родното място на Спасителя.

Това е добър повод в думи и картини да Ви преведем по маршрута на библейски сцени и герои във Витлеем, центърът на културата и туризма в Израел. Градът се намира само на 10 км от Йерусалим, но в него евреите не стъпват. Между двата града днес има контролно–пропускателен пункт и преграда, нашарена с графити. Това е нещо като новата Берлинска стена, издигната от израелските власти за предотвратяване на самоубийствени атентати и държане на терористите под контрол. Витлеем и Йерусалим са на „една ръка“ разстояние, на сякаш са в два различни свята.

Витлеем е на Западния бряг, върху земя, превзета от израелците по време на Шестдневната война в 1967 г. Градът е палестински, а болшинството от неговите 35 хиляди жители са мюсюлмани. През 1900 г. витлеемските християни били над 90% от населението. Днес са само около една трета от жителите на града и това съотношение постоянно намалява, тъй като християните се преселват в Европа или в Америка. Истината е, че Витлеем - „малкото градче", почитано на Коледа, - е едно от най-размирните места в света. Не въпреки това, не само около Коледа, тук е пълно с много християнски поклонници, които посещават основната светиня - църквата "Рождество Христово", където се смята се, че Спасителят се е появил на бял свят.
Най–важното, което не бива да се пропуска тук е пещерата на рождението. Там се намира сребърната звезда, принадлежала към олтар. Това място се смята за точното място на раждането на Исус.
Църквата „Рождество Христово“ е една от най-старите и все още действащи. За първи път на това място е построен параклис от император Константин през четвърти век, два века по-късно Юстиниан поръчва той да бъде заменен с по-мащабна базилика, а кръстоносците дострояват върху нея през 12-и век. Входът е висок едва 1,2 м, заради което на влизане ще ви се наложи да се наведете – да направите символичен поклон. Стълби надолу отвеждат към Пещерата на Рождество, където е сребърната Витлеемска звезда.
Всеки тръгнал на хаджилък в Израел влиза с вълнение в тази светиня, през тясната врата на смирението. След нея обаче се озовава в просторната базилика на Юстиниан с могъщи мраморни колони, увенчани с красиви капители. Високо на свода има фрески и мозайки с композиции от живота на Христос. За да се влезе в пещерата на Рождество обикновено има дълга опашка от поклонници от цял свят. Накрая притиснати от човешки тела, по 30 стръмни стъпала се добирате до тясната пещера, която е оформена като храм, дълъг 12 м, широк 4 м и висок 3 м. Сумракът едва се разсейва от мъждукащата светлина на лампадите. Всеки бърза, провира се до нишата и докосва с ръка Сребърната звезда - символът на знамението, появило се над Витлеем при раждането на Исус. Около нишата горят 6 православни, 5 арменски и 4 католически лампади. Поставяш там закупените във Витлеем кръстчета и други сувенири, което се счита за тяхно най-пълно освещаване, снимка-щрак и множеството те притиска да бързаш към изхода. Който успее прави три крачки встрани до Светите ясли, където е бил положен Младенецът.

Природата на тази звезда все още представлява загадка за учените. Смята се, че Звездата на Христовото рождество се появила преди около 2000 години и според евангелския разказ била тази, която отвела тримата влъхви до малкия Иисус. Има немалко опити да бъде обяснен този необичаен феномен, но никоя теория не го обяснява изцяло и затова Витлеемската звезда продължава да очарова със своята тайнственост и се е превърнала в един от главните символи на Рождественските празници.

Автор: Хаджи Денислава Атанасова

Прочетена 2792 пъти

facebook coment