Вторник, 11 Декември 2018 11:14

75 г. от разстрела на 6-те ястребинчета. На възпоменателния събор очакват вицепрезидентът на България

Оценете
(3 гласа)

Възпоменателен събор по случай 75 г. от разстрела на 6-те ястребинчета организират Инициативен комитет и Община Антоново. Той ще се проведе на 15 декември, от 11 ч. в Националния детски комплекс в селото и на него се очаква да присъства вицепрезидентът на РБългария Илияна Йотова, съобщи Димитър Максимов, председател на Инициативния комитет.

Паметта на шестте невръстни деца от с. Ястребино, разстреляни на 20 декември 1943 г. заедно с родителите си, ще бъде почетена с възпоменателни послания. Деца от начално училище „Христо Ботев – 1921“ с участие на актрисата Стефка Петрова ще представят литературната композииця "Един различен час на класния".

В 11.45 ч. с почетен караул и военен оркестър ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на лобното им място.

ИСТОРИЯТА ПОМНИ

На 20 декември 1943 г. със 70 куршума по най-жесток начин са убити 18 души от село Ястребино. Шест от тях са деца - Стойне (7 г.), Иван (10 г.), Надежда (12 г.), Димитринка (11 г.) и близначките Ценка и Цветанка. Жертвите са от 6 различни семейства. Общото между тях е, че от всяко семейство е излязъл по един човек при партизаните. Преди 10 ноември 1989 г. за тях се учеше в учебниците, пионерски отряди носеха имената им, а на тяхно име се провеждаха различни конкурси и състезания, пишеха се стихове и книги, снимаха се филми.

В почти обезлюденото днес село стоят паметни послания, които да напомнят за зверстото. В центъра е сградата на училището, в което са учили ястребинчетата. Но то отдавна е затворено. Само когато дойде група с деца, се отключва, за да бъдат показани запазените две класни стаи с боядисани в зелено чинове, на които са седели жертвите. (ВИЖ ГАЛЕРИЯ)

Запазен е и големият дом-паметник, познат днес като Национален детски комплекс. Той се намира близо до мястото, където са убити шестте деца от Ястребино. На 23 септември 1979 г. лично Тодор Живков открива наречения тогава Национален пионерски комплекс. В годините преди 10 ноември 1989-а в него всекидневно от цялата страна пристигат цели класове, които провеждат обучения. Днес посреща деца предимно на зелено училище през лятото.

За кърватата драма напомня още и паметникът на жертвите. Живо е и дървото, до което е разстрелян 75-годишния дядо Стойне Станков.

Поклон!

Прочетена 4736 пъти

facebook coment