Печат на тази страница
Събота, 15 Декември 2018 15:46

Видео: Илияна Йотова, почетен караул и стотици хора почетоха паметта на шестте ястребинчета

Оценете
(1 глас)

...КОЙ СИ ТИ, КАКЪВ СИ - ЕДЪР ИЛИ НИСЪК,

ЖАЛЪК ВРАГ, ПРОСТРЕЛЯЛ ДЕТСКИТЕ ЧЕЛА?..

Лиляна Стефанова, "Безсмъртие"

Възспоменателен събор по повод 75-ата годишнина от разстрела на шестте ястребинчета се проведе в Националния детски комплекс в антоновското село Ястребино. С почетен караул и военен оркестър стотици хора сведоха глави и поднесоха венци и цветя на паметника на лобното им място. (ВИЖ ГАЛЕРИЯ)

На 20 декември 1943 година, без съд, са разстреляни 18 души от селото, сред тях и шест невръстни деца. Паметта им почете и вицепрезидентът на България Илияна Йотова. Тя посочи, че е наш дълг да разказваме за тази трагедия на децата си, за да ги предпазим от опасностите в съвременния свят, в който човешките ценности нямат значение.

Илияна Йотова, вицепрезидент на България:

„В 21 в. и нататък не бива да делим децата по идеи и идеология. Те са еднакво невинни! Защото и днес ксенофобията, национализъм, популизъм шества в речите на политиците. Нито една идеология, нито една политика, нито едни идеи могат да оправдаят тогава, когато водиш война със съседа си, с приятеля си или с този, който е дошъл в страната ти. Уроците са много тежки от историята и горко на този, който не ги помни и който не ги предава нататък”

проф. Искра Баева, историк:

"Вината им е само в това, че в техните семейства има партизани: Иван Станков, Райка Дончева, Рангел Калайджийски, Димитър Янков, Стойне Стоичков, Катя Богословова. Как е възможно армията да избива цивилни и деца, момичета и момчета, най-малкото от които дори не е имало снимка и е било босо?"

Преди честването пред паметника стотици жители и гости на община Антоново препълниха концертната зала на НДК „Ястребино”. Те не скриха сълзите си от прочувствените стихове от „Безсмъртие” на Лиляна Стефанова, пресъздадени чрез мултимедия от Нели Николова. Символът на белия гълъб за надежда и хармония изпратиха и шест деца от  ОУ „Христо Ботев“ в Антоново, които с актрисата Стефка Петрова от В. Търново представиха литературната композиция „ Един по различен час на класния”.

От трибуната в словата на вицепрезидента Илияна Йотова, на Димитър Максимов, председател на Инициативния комитет, на Деница Златева, зам. председател на БСП беше припомнено за трагичното безсмислие на смъртта на 18 невинни души, сред които 6 деца. „Все още отекват думите на 7-годишния Стойне: Не ме убивайте, аз съм малък“, посочи вицепрезидентът.

По-късно пред журналисти тя каза, че е в ход инициатива за издигане на паметна плоча в София за всички деца, жертва на фашизма в България.

текст и снимки: Денислава Атанасова

видео: Кольо Колев

Прочетена 2609 пъти