Печат на тази страница
Понеделник, 02 Септември 2019 12:40

Рибарите, подпалили гората край язовир Ястребино са установени

Оценете
(2 гласа)

Пожарът в иглолистната гора край село Любичево,  в близост до язовир "Ястребино" е локализиран. От петък до сега са изгорели 100 декара край населеното място и 300 декара сухи треви и храсти, съобщават от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие.

Над 100 души от горско стопанство в Омуртаг, пожарникари, доброволното формирование към община Антоново и жители от съседните села гасят новите огнища, които се разгарят заради силния вятър и високите температури. Днес в понасянето на пламъците се включват и екипи на пожарната от Шумен, Търговище и Попово.

По думите на директора на Държавното горско стопанство в Омуртаг Красимир Николов хората са много уморени, но продължават да работят, защото според прогнозата горещините ще продължат и през следващите дни. Копаят се траншеи, за да се премахне торфа и да ограничим разпространението на огъня. Пораженията върху дърветата са минимални, защото пожарът е низов и гората ще се възстанови бързо, смятат специалисти.

Пожарът край Любичево е предизвикан от рибари, запалили огън в гората. Свидетели на случилото се веднага уведомяват горските и полицията. Извършителите са установени. Образувано е досъдебно производство.

От ръководството на СИДП призовават гражданите да не палят огън на нерегламентирани места и в близост до горските територии, а при пожар веднага да подадат сигнал на спешен телефон 112.

Прочетена 1594 пъти