Събота, 14 Септември 2019 08:46

Започва съборът за автентичен фолклор в Горно Новково

Оценете
(1 глас)

Започва ХХIII-то издание на Регионалния събор за автентичен фолклор „И си носим песента“ в омуртагското село Горно Новково. Той се организира от Община Омуртаг и народно читалище „Нова Светлина – 1956“ в селото. Празникът ще бъде открит днес от 15 ч. от кмета на Общината инж. Ешреф Ешрефов, под чиито патронаж се провежда.

Съборът е сцена за изява на фолклорни групи от всички краища на България, в които живеят преселници - българомохамедани. Той е форум на българската култура съхранявана от векове и предавана от поколение на поколение. Активно участие в него вземат, индивидуални и групови певчески и танцови състави от Североизточна България и Родопите.

Тази година, свои изпълнения ще представят около 150 участници от областите Търговище, Благоевград, Ловеч и Разград. За всички тях са подготвени грамоти за успешно представяне и плакети от Община Омуртаг.

Сред гостите на откриването се очаква да бъдат народни представители от региона и страната, областни управители, кметове на общини, кметове на населени места, ръководители на институции и други.

Вечерта, от 20,00 часа, гостите ще могат да се насладят на изпълненията на оркестър „Якоруда“ и фолклорните певици Мария и Магдалена Филатови.

 

Прочетена 1471 пъти

facebook coment