Сряда, 02 Ноември 2022 14:00

Бутилирана питейна вода за Омуртаг от Държавния резерв

Оценете
(2 гласа)

Близо 200 000 литра бутилирана питейна вода предоставя Министерският съвет на Община Омуртаг. Това реши днес правителството, във връзка с обявеното бедствено положение там.

Количеството предоставена бутилирана вода е в размер на общо 199 188 литра. От тях 124 740 литра са в бутилки по 1,5 литра. Останалите 74 448 литра вода са в бутилки по 11 литра. Безвъзмездното предоставяне на количествата питейна вода ще способства за обезпечаване нуждите на населението на град Омуртаг. Помощта е по искане на Областния управител на Търговище Станимир Парашкевов.

Частичното бедствено положение в Омуртаг бе обявено на 24 октомври, тъй като хората нямат вода повече от три месеца. Продължително засушаване доведе до силно намаляване на дебита на карстовия извор при село Кипилово, от който се водоснабдява град Омуртаг.

Проблемите на населението обаче са трайни - от над 40 години. Водопроводната мрежа е от 80-те години на миналия век, силно амортизираната е и остаряла, авариите са чести, а загубите на вода – огромни. В момента в града се доставя вода с водоноски.

Частичното бедствено положение е в сила до 13 ноември.

Вчера Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпусна целево на Община Омуртаг 1 325 150 лв. за реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа.

Местната власт ще получи сумата на две равни части. Първото плащане предстои да бъде извършено през следващите дни, а второто – през месец декември тази година, уточняват от регионалното министрество.

Прочетена 483 пъти

facebook coment