Неделя, 24 Април 2016 15:04

Отново заловиха агнета без документи в Търговищко

Оценете
(0 гласа)
Областна дирекция по безопасност на храните в Търговище конфискува 304 живи агнета. Животните са транспортирани без документи. Агнетата са с ясен произход и здравен статус и са насочени за санитарно клане. Месото от закланите животни ще бъде изследвано и ако бъде потвърдено, че е годно за консумация от хора, то ще бъде дарено.

Животните са били превозвани в камион, който е бил спрян за проверка от полицията в района на село Голямо Църквище, община Омуртаг, съобщи д-р Анелия Цонева, директор на Областна дирекция по безопасност на храните в Търговище. На място са повикани ветеринарните власти, които са установили, че търговецът ги кара към Южна България. Той заявил, че изкупил агнетата от стопани в Търговищко.

От ОДБХ в Търговище са засекли и нелегално транспортиране на 6 крави и 3 магарета. Камионът с преживните животни бил спрян до търговищкото село Васил Левски. Край язовира на град Омуртаг пък е засечен нерегламентиран превоз на 3 магарета. Тъй като, кравите и магаретата са без ясен здравен статус и са били без документи, те ще бъдат унищожени в екарисаж, уточни д-р Цонева.

От Българската агенция за безопасност на храните напомнят, че с цел ограничаване и ликвидиране на заболяването заразен нодуларен дерматит в областите Хасково, Стара Загора, Пловдив и Благоевград, е наложена забрана за придвижването на едри преживни животни в Южна България. Въведени са рестриктивни мерки за превоз в Северна България. 

Както "Търговище ТВ" писа, преди дни бяха "арестувани" в село Кръшно 20 агнета и 11 ярета от нелегален прекупвач . 

Прочетена 2167 пъти

facebook coment