Сряда, 10 Юни 2020 16:51

Отново вода за напояване от яз. "Ястребино" за малинопроизводителите

Оценете
(1 глас)

От язовир "Ястребино" отново да бъде пусната вода за напояване към земеделски производители с трайни насаждения от общините Попово и Опака. Това е решено днес на междуведомствена комисия, която заседава край край водоема, съобщиха от областната администрация в Търговище.

Обсъдени са били възможностите да се удовлетворяват нуждите на стопаните на ягодоплодни култури, без това да доведе до ограничаване питейното водоснабдяване на населението на община Антоново.

По данни на Българската агенция на малинопроизводителите, в засегнатите райони на Попово и Опака се отглеждат около 3000 дка малини. За тяхното напояване до момента като единствен водоизточник е ползван яз. „Ястребино”.

комисия язовир

В него има общо 17 555 000 куб. м вода, става ясно от доклад на "Напоителни системи" ЕАД - клон "Долен Дунав". Решено е да се отпуска по 1 млн. куб. м вода за юли и август за земеделските производители.

"Постигнатото споразумение удовлетворява засегнатите страни", каза зам. областният управител на Търговище Панайот Димитров. Според него има достатъчни количества водни запаси за спокойно приключване на тазгодишния поливен сезон и осигуряване на вода за нуждите на жителите на град Антоново и на седемте села в общината.

Кметът на Антоново Хайредин Мехмедов обаче има притеснения за водоснабдяването на своите жителите.

Решеното трябва да бъде утвърдено от Министерство на околната среда и водите.

Прочетена 1350 пъти

facebook coment