Печат на тази страница
Сряда, 15 Юни 2022 13:34

Ученици от ПГСС Попово придобиват военна подготовка по проект

Оценете
(2 гласа)

Проектът „Ако искаш мир, готви се за война!“ на Професионалната гимназия по селско стопанство „Никола Пушкаров“, гр. Попово е сред класираните за участие във втория етап на Националната програмата на Министерството на образованието и науката (МОН) и на Министерството на отбраната (МО) „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“ 2021. Училището е единственото от област Търговище, спечелило и реализирало проект по тази програма, съобщиха от образователната институция.В началото на август т.г. девет ученика и едни ръководител ще се запознаят с военното дело и със славното историческо минало на българската армия и споделят добри практики в НВУ „Васил Левски“ – гр. Велико Търново.

Те ще участват в интересни теоретични и практически занимания, организирани от военното училище. В продължение на 6 дни ще придобият знания и умения по военна подготовка, ще надградят знанията си за бележити дати и събития от българската военна история, ще усвоят на практика основните начини и способи за ориентиране в местност, ще се научат да оказват първа медицинска помощ и ще развият лидерски умения и умения за работа в екип.

Учениците вече преминаха успешно през модул А „Разработване на училищни проекти, свързани с изследване на историческото минало на българската армия, както и за тържествено отбелязване на Деня на храбростта и празника на Българската армия - 6 май".

Общо 35 училища от цялата страна продължават участие във втория етап на Националната програма.

Прочетена 245 пъти