Четвъртък, 02 Ноември 2017 11:01

Море от родолюбци и цветя на откриването на паметника на Левски в Попово (видео)

Оценете
(1 глас)

Под звуците на духов оркестър и с почетен караул в гр. Попово беше открит бюст-паметник на Васил Левски. Така градът почита 180-та годишнина от рождението на Апостола, която се отбелязва тази година. Паметникът се издига в центъра на града по идея на Общинския комитет „Васил Левски” и благодарение на даренията на родолюбиви българи.

Паметникът на Апостола събра десетки родолюбци. Под звуците на музиката на духовия оркестър и пред строя на почетен караул, кметът на Попово Людмил Веселинов и председателят на Общински комитет „Васил Левски” Васил Стоименов откриха заедно монумента. Той е изграден благодарение на даренията на общо 56 дарители - граждани, фирми, управници, училища, пенсионерски клубове и читалища като символ на преклонението пред живота и делото на Апостола на свободата.

Проектът е дело на екип арх. Михаил Михайлов и инженерите Веселин Ружеков и Георги Тунчев. Скулптор е доц. Цветослав Христов от Националната художествена академия. Проектантът и изпълнител на бронзовия бюст инж. Ружеков каза, че той тежи 150 кг и е поставен върху масивен гранит.

В знак на благодарност 12 от основните дарители получиха почетни плакети. Море цветя заля паметника като израз на народната почит. 

Прочетена 2696 пъти

facebook coment