Петък, 10 Юни 2016 14:26

Безжалостни берачи погнаха липите в Търговище. Глобени няма

Оценете
(2 гласа)

И тази година безотговорни берачи нападнаха липите в Търговище, въпреки кметската забрана. В стремежа си да изкарат някой лев, те безпощадно чупят клоните на дърветата и метат ароматната билка от прашни и замърсени места. Солените глоби не стряскат хората, защото контрол на практика липсва.

Уханните липи са примамка предимно за ромите, които не спазват никакви правила при беритбата на билката. Те масово са плъзнали и по шосетата, въоръжени с метли и лопати.

lipi romi

"Редовно хора си метат тичинковия прашец от липовия цвят, отделят фасовете и после ние си мислим, че пием чай“, обяснява гражданка. Нейна приятелка пък се възмущава, че тя не смее да откъсне дори едно клонче за аромат, а ромите унищожават масово и никой не ги санкционира.

Този липов цвят е със съмнителни лечебни качества, тъй като се бере от уличните дървета, а не от гората. Хората обаче, бързат да изкарат някой лев и въобще не ги интересува, че чаят ще бъде примесен с прах и други вредни вещества. Запознати твърдят, че на ден могат да се изкарат над 30 лева. Билката я изкупуват предимно нелегални прекупвачи в ромската махала, които броят по 1,50-2 лв. за кг суров цвят. След вандалите пък остават само безжалостно наранените дървета и изпочупени клони.

lipa1

Опазването на липовите дървета в Търговище е възложено на двете общински предприятия - „Социални и охранителни дейности” – за улиците и булевардите в града, а за парковете и градините отговаря „Флора“. За нарушители в селата пък трябва да следят кметовете и кметските наместници. И едните, и другите имат толкова други вменени задължения, че актовете са по-скоро изключение. Доказва го и факта, че засега няма хванат нарушител. Минимална е тяхната бройка и в предходните лета. А и да се случи това парите от съставения акт едва ли някога ще бъдат събрани. Иначе на книга, според заповед на кмета, глобата за нерегламентирано бране на липов цвят е от 50 до 500 лева.

Прочетена 2675 пъти

facebook coment