Сряда, 20 Април 2016 12:38

Агнета без документи конфискуваха в Търговище

Оценете
(1 глас)

Седмица преди Великден Областна дирекция по безопасност на храните в Търговище конфискува 20 агнета и 11 ярета от нелегален прекупвач. Животните са транспортирани без ветеринарно-медицинско свидетелство, което удостоверява произхода и здравословно им състояние и са били без ушни марки.

Търговецът е засечен в село Кръшно, докато превозвал добитъка. Служители на ОБДХ Търговище и на Районно управление на полицията са го заловили на място и е санкциониран заради нерегламентирано придвижване на животни. На нарушителя е съставен Акт за установяване на административно нарушение, а животните са конфискувани и предадени за екарисаж. Предвидената от закона глоба за прекупвача е от 300 до 500 лв.

В момента в Търговищко действат превантивни мерки срещу разпространяването на заразни болести във връзка с огнищата на заразния нодуларен дерматит в страната. Засилен е контрола от ветеринарните власти по транспротирането на едри и дребни преживни животни.

На 9 април м.г. 30 агнета без свидетелство за произход и без ушна маркировка пък бяха открити в кланица в село Здравец край Търговище. На мястото беше извършена внезапна проверка от експертите от Областната дирекция за безопасност на храните и Икономическата полиция и кланицата беше затворена от ветеринарните власти. Тогава собственикът на фирмата Славчо Славчев демонстративно раздаде на случайни граждани в центъра на града около два тона месни продукти в знак на несъгласие със затварянето на предприятието.

Прочетена 2431 пъти

facebook coment