Четвъртък, 12 Април 2018 12:16

Кога и как електричеството заменя газените лампи в Търговище показва музея

Оценете
(1 глас)

Регионалният исторически музей – Търговище представя изложбата „Когато електричеството дойде в Търговище“, която е по повод 90 години от светването на първата крушка в града. Тя ще бъде открита в Славейковото училище на 13 април, от 17.30 часа.

Изложбата представя снимки, документи и предмети, свързани с електроснабдяването на града, стари електроуреди, електромери и ел. материали от близкото минало. Експонатите ще предизвикат интереса както на възрастните, които ще си припомнят с носталгия за старите битови уреди и осветителни тела, така и на младите. Те ще разберат по интересен начин как електричеството идва в града ни. На учениците ще се даде възможност да се запознаят с електрическата верига и сами да свържат крушка с прекъсвач, уточняват музейните работници. Всички ще имат възможността да видят и кратък филм, който ще ги върне в първата половина на ХХ век, когато магията, наречена електричество, навлиза в живота на нашите съграждани.

До преди 90 години предците ни са използвали живия огън за светлина и топлина, както и газените лампи. И така, до 14 април 1928 г., когато за първи път в Търговище започва да работи електроцентрала, която произвежда ток за осветление и битови нужди. Електричеството се явява най- светлия лъч на новото време и само благодарение на предприемчивостта на старите граждани на Търговище, градът ни влиза в епохата на светлината и скъсва завинаги с тъмнината.

Прочетена 1487 пъти

facebook coment