Четвъртък, 05 Май 2016 21:51

Гергьовден е! Пригответе чеверме и закичете росна китка

Оценете
(1 глас)

Гергьовден празнуваме днес – един от най-почитаните празници в България. 6 май е обявен за официален празник в Република България на 9 януари 1880 г, както и ден на Българската армия.

На този ден Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец – мъченик за християнската вяра, загинал през 303 г. при управлението на римския император Диоклециан. Св. Георги по времето на император Диоклетиан е войник в Римската империя.В Кападокия (Мала Азия) Георги получава военната титла трибун едва на 20 години, след като се проявява като пълководец. През 303 г. е убит, тъй като е защитавал християнската вяра. Обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята и е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убития от него змей.

Чудото станало близо до град Вирит, днешен Бейрут, недалеч от град Лида, където лежало тялото на светеца. Мощите на свети Георги са погребани в палестинския град Лида (дн. Лод, Израел). Скоро след това християните започват да го почитат като мъченик. Често на икони е представен момък от Пафлагония, седнал зад седлото на св. Георги. Сюжетът отразява историческо събитие - разгрома на византийската армия при Ахелой и Катасирти през 917 г.

sv georgi moshti

Според народните вярвания пък Св. Георги е покровител на стадата, овчарите и земеделците. Смята се, че къпането или ходене боси в росата е за здраве и да не ви боли кръст през годината. Друг свързан с росата обреден момент е събирането и носенето ѝ вкъщи на цветя с роса по тях. Вярва се, че събраната по Гергьовден роса има особена целебна сила. Хубаво е да си закичите и входната врата с росна китка здравец. Поверията гласят още, че ако на Гергьовден вали дъжд, годината ще е плодородна. "Всяка капка гергьовски дъжд носи жълтица", казват старите хора.

Традицията повелява още на този ден да се коли агне. Преди да се заколи се захранва със зеленина и се запойва с вода. Агнето се пече цяло и се носи в църквата да бъде осветено.

canove

Цялото семейство да седне около трапезата пък е най-голямото богатство на празника. Освен с печено агнешко, я отрупайте със зеленина и свежи зеленчуци, както обреден хляб и прясно мляко и сирене.

За здраве днес да почерпят:

Галин, Галина, Галя, Ганка, Ганчо, Генчо, Гео, Генади, Георги, Георгина, Георгия, Гергана, Гинка, Гиньо, Гиргин, Гиргина, Гоце, Гюро, Гюрга, Гюргелена, Йорго, Порица и производните имена.

Прочетена 3172 пъти

facebook coment