Неделя, 08 Май 2016 09:00

Площаден спектакъл-приказка открива "Вълшебната завеса" в Търговище

Оценете
(3 гласа)

17-то издание на Международния фестивал на спектакли за деца в Търговище „Вълшебната завеса” започва на 9 май в 9.30 ч. Традиционният театрален международен фестивал на спектакли за деца ще продължи до 13 май с представления на трупи от страната и чужбина. Децата ще приветстват Хензел и Гретел, Рапунцел и Малката Баба Яга, Ян Бибиян и Кокошка с брошка, чудни самодиви и сънни принцеси и още безброй добре познати и непознати приказни герои.

Със спектакъла на открито „Ученикът на Тигъра” на ЖАР-театър ще разгони демоните и ще спаси доброто в първия ден. Във всяко дете живее герой. Такъв е и малкият ученик на Тигъра. Въоръжен с голямо сърце и упорит нрав, ще успее ли той да прогони демоните и спаси хората?

На "Вълшебната завеса" с детски спектакли гостуват театри от Варна, Бургас, Пазарджик, Габрово, Смолян, София, Сливен и Ямбол, ще се включат и домакините от Търговище. Към българската селекция ще се присъединят артисти от Италия, Гърция, Румъния и Турция. Всички те са подбрани от селекционера Аве Иванова. „Изкуството – по-добрата реалност” е мотото, което тя е избрала, за да обобщи своята идея за подбора.

От Драматичния театър в Търговище, който е домакин на фестивала се похвалиха, че вече са център на АССИТЕЖ за България, като част от Балканската мрежа на световната организация на спектаклите за деца. Това е организацията, обединяваща усилията на театралната общност при създаването и разпространението на детски представления.

Така Търговище и респективно България чрез този театрален форум става център за партньорство, комуникация и обмяна, а тазгодишният фестивал ще е първа стъпка за приобщаване на българските театрали на световната мрежа на АССИТЕЖ.

Прочетена 2841 пъти

facebook coment