Вторник, 10 Май 2016 12:20

Магията на живия хляб представят за първи път на празник в Търговище

Оценете
(4 гласа)

Майсторки от пенсионерските клубове в Търговище ще месят обредни пити за посетителите на първия Празник на хляба, който ще се състои по време на панаира в Търговище. Той ще се проведе от 14:00 ч., на 13 май (петък)пред Художествената галерия „Н. Маринов“.

Българската традиция повелява на трапезата да има винаги хляб. Хлябът на масата е единствен и незаменим за човешкото ни съществуване „Никой не е по-голям от хляба” – гласи старата българска поговорка, която показва отношението на народа ни към хляба. Затова свещеник ще отправи молитва за хляба.

Празникът на хляба се организира по идея на Клуба на НСО – Търговище, като част от международна организация на дунавските държави. Организацията спазва стратегията на ЕС за благоденстващ Дунавси регион, като едни от приоритетите е да се запази екосистемата, която ни позволява да ползваме безценни продукти и услуги в областта на опазването на околната среда (храни, фибри, питейна вода и пр.).

obreden xlqb

Затова на Празника основно ще бъде приготвена ръжен хляб с жив квас, както и постни погачи, приготвени от лимец, царевица, ръж. Старите майсторки ще изложат и обредни питки и хлябове, чиито декорации имат символично значение. Обредният хляб се изпича по случай календарни и семейни празници. Навремето за различните видове празници е имало специални декорации – така например гроздето е символ на плодородие, което по този начин се измолва от висшите сили. Всеки хляб с декорации, който се е омесвал за определен празник, е бил своеобразна молитва.

Жените от Търговище ще покажат как се захваща жив хлебен квас и как се меси. Гостите на панаира пък ще могат и да опитат от ръчните тестени изделия, а част от хлябовете ще бъдат дарени на домове за възрастни и социални институции.

Прочетена 3023 пъти

facebook coment