Вторник, 17 Май 2016 12:52

Предстои Нощта на музеите в Търговище

Оценете
(0 гласа)

С ретро ревю и фолклорен спектакъл на открито започва Европейската нощ на музеите, която ще се проведе този уикенд в Търговище. Тя ще се състои от 21 май (събота) от 18.00 ч. до 1.00 ч. на 22 май (неделя)т. г.

От 19.00 ч., пред Славейковото училище започва ретро ревю, с костюми от фондовете на Регионален исторически музей Търговище. В 21.00 ч. е началото на Фолклорна магия - спектакъл на Държавен куклен театър – Стара Загора.

В нощта на музеите в Славейковото училище могат да се разгледат четири изложби: Съкровищата на Земята – кристали и скъпоценни камъни от Национален музей „Земята и Хората” – София; Град и панаир - изложба на Регионален исторически музей-Търговище; Спомени от бригадирската младост - изложба на Регионален исторически музей-Търговище; Късчета търговищка история през погледа на художника Симеон Халачев – от архива на Художествена галерия „Никола Маринов” .

Помислено е и за децата, които ще могат да се занимават с ръкоделия. Детският кът „Приказки с гайтан” демонстрации ще води гайтанджийката Миглена Терзиева от Търговище, която е носител на наградата „Сребърна хлопка” в майсторска надпревара на Международния панаир на занаятите в ЕМО Етъра-2011 г.

В Археологическата експозиция са подредени две изложби: Сребърни отблясъци от далечното минало и Кралевското златно съкровище, а в Хаджи Ангеловата къща - „Сребърният брат на Кралевското златно съкровище”

Три са експозициите в Свещаровата къща: изложба „Габровска сметка” на Дома на хумора и сатирата – Габрово;изложба „Зрънце Доброта” на Дневен център за  възрастни хора с увреждания и Дневен център за стари хора „ДАР” – Търговище, както и постоянната експозиция „Икони и църковна утвар”.

Входът за всички прояви е свободен за посетителите, уточняват организаторите от Регионален исторически музей-Търговище.

Прочетена 2616 пъти

facebook coment