Понеделник, 03 Юни 2019 15:42

Започва 23-ят Фестивал на радостта в Ястребино

Оценете
(2 гласа)

23-то издание на Фестивала на радостта за деца от социални институции започва утре в Националния детски комплекс в търговищкото село Ястребино. От 4 до 11 юни там ще се учат, творят, спортуват и играят 115 деца от 17 социални институции в страната, заедно с техните ръководители, съобщи за „Търговище ТВ” председателят на обществен фонд "Детство" Мария Врачева.

Фестивалът се организира от Обществен фонд „Детство” и се случва благодарение на щедростта на дарители, на доброволците на Сдружението и на екипите на домовете и центровете.

Основната тема на тазгодишната издание е „Различни сме и заедно можем повече”, затова и всички инициатива и занимания на децата на възраст от 4 до 12 години, ще са подчинени на тази тема. Ще има възстановка на пролетния празник Гергьовден - единственият у нас, който се почита от българи, турци и роми, от християни и мюсюлмани.

С радост участниците във фестивала ще посрещната гостуващите театрални трупи, танцови и певчески състави от Младежкия дом в Търговище. Актьорите от Държавния куклен театър в областния град пък ще се качат на сцената в комплекса на 7 юни с тематична постановка.

Освен възможността да се изразяват и общуват чрез изкуството фестивалът дава възможност на децата в риск да разширяват познанията си за България и за природата, да укрепват физически.
За ръководителите – той е действащ семинар по различни проблеми, както и практикум за нови методи на работа с отделните възрастови групи и с децата с увреждания. Специално за тях тази години е организирано и ателие по арт-терапия.
По традиция на финала се подготвя и гала-концерт, на който участниците във фестивала ще покажат наученото, ще подредят изложба с изработените от тях творби и др. 

Обществен фонд “Детство”, което се ръководи от максимата “Доброто ражда добро”, тази година отбеляза 30 години. През всички тях сме подпомогнали близо 400 000 деца и студенти без родители, със специфични нужди, с тежки заболявания, израснали в институции, каза Иванка Василева, почетен председател на Обществен фонд „Детство”. "За всеотдайна грижа за децата с трудна съдба от всички български общини” бяхме удостоени с благодарствена грамота на Националното сдружение на общините в България, доплъни тя.

Прочетена 1798 пъти

facebook coment