Четвъртък, 14 Ноември 2019 09:11

Еврофинансиране за провеждане на културни събития

Оценете
(2 гласа)

Културни институти, неправителствени организации, общински администрации и др. имат възможността да финансират своя идея за културно събитие по процедурата „Подобрен достъп до изкуства и култура“ чрез Програмата ”Културно предприемачество, наследство и сътрудничество” към Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Предвиденото финансиране е между 50 000 и 200 000 евро, като за публичните организации то е на 100 %. При НПО има изискване за 10 % съфинансиране, което е под формата както на финансов, така и на нефинансов принос.

Това стана ясно на среща организирана от Областния информационен център – Търговище в Регионалната библиотека „П. Стъпов” в града. На нея присъстваха близо 30 представители на читалища, библиотеки, музеи, галерии и др.

Управителят на ОИЦ – Търговище Милчо Тонев изнесе информация по процедурата, която подкрепя проекти за организиране на артистични и творчески събития, фестивали, пърформанси, изложби и инициативи. Целта е чрез тях да се съживят периферните населени места, да им се вдъхне нов живот, както и да се привлекат нови публики.  Програмата насърчава  партньорството с представители от страните Исландия, Норвегия, Лихтенщайн – членки на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, подчерта г-н Тонев.

Продължителността на проекта трябва да бъде между 6 и 24 месеца, с краен срок за приключване – април 2024 година. Всички, които са решили да кандидатстват по първата покана на Програмата, имат възможността да го направят до 3 декември 2019 г.

Срещата прерасна в работна дискусия, в която бяха коментирани въпроси относно попълването на формуляра за кандидатстване в ИСУН 2020, разпределяне на бюджета и допустимите дейности.

Прочетена 1121 пъти

facebook coment