Вторник, 28 Януари 2020 09:15

Изложба за строителите на Паметника на свободата

Оценете
(1 глас)
Изложба за строителите на Паметника на свободата Сн. РИМ - Търговище

Днес, 28 януари, от 17 ч. в Славейковото училище ще бъде открита изложбата „Строителите на Паметника на свободата”. Тя е дело на Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, който гостува в града ни по покана на Регионален исторически музей-Търговище.В изложбата с архивни документи и експонати участват „Държавен архив”-Търговище и Национален военноисторически музей.

Фотодокументалната изложба „Строителите на Паметника на свободата“ е посветена на 85-годишнината от откриването и освещаването на Паметника на възраждането и освобождението на българския народ на връх Св. Никола, който всички днес наричаме Паметник на свободата.

22 табла със снимки и факсимилета на документи и кореспонденция разказват историята на строежа на монумента, трудностите, които инженери и строители са преодолявали, изграждайки на връх Балкана този паметник. Други седем табла са посветени на архитектите, скулпторите, на майсторите дали най-важния принос за строителството.

Изложбата представя и оригинални скици и чертежи, инструменти и документи на Бомбето, юбилейни монети, знаци на признателност и пощенски картички, както и експонати, свързани с опълченци родени или живели в Търговищко.

Прочетена 1075 пъти

facebook coment