Петък, 28 Февруари 2020 11:15

С кукери, хамкане и огньове посрещат Сирни Заговезни в селата

Оценете
(1 глас)

Празнична програма за отбелязване на Сирни Заговезни и Деня на самодееца организират в търговищките села Стража и Пробуда на 1 март, когато отбелязваме и традиционния празник Баба Марта, съобщиха от пресцентъра на Община Търговище.

Празникът в Пробуда започва в 11.00 часа, в двора на читалището. Там ще гостува кукерска група „Арапи“ и танцови състави към читалището в шуменския квартал Макак. Свои музикални и танцови изпълнения ще представят и ученици от музикалните и хореографски паралелки на II СУ „Проф. Никола Маринов“. Организаторите обещават много изненади, сред тях е провеждането на традиционното за Сирни Заговезни „хамкане“ за децата.

В Стража програмата започва в 17.00 часа, на площада в селото. Ще гостуват певчески групи от четири селски читалища, фолклорен оркестър от Шумен, както и кукерската група на село Пробуда. Ще има още прескачане на огън и въртене на оратници (факли от слама).

Прескачане на огньове тази неделя ще има още в село Дралфа и кв. Въбел.

Според православния календар Сирни Заговезни e празник на всеобщото опрощение, на възстановяването на човешката взаимност и уважение. От стари времена прошката е сред великите символи на човешкия морал и благородство, защото само човекът с дълбок вътрешен мир може искрено да прости и да поиска прошка!

Сирни Заговезни е празник, който не е на постоянна дата и се пада всяка година 7 седмици преди Великден.

Прочетена 1334 пъти

facebook coment