Четвъртък, 16 Юни 2016 16:41

Премиера на "Пеперуди и лешояди" на поета-изгнаник Ахмед Атасой в Търговище

Оценете
(2 гласа)
Премиера на "Пеперуди и лешояди" на поета-изгнаник Ахмед Атасой в Търговище Сн. rivva.info

Известният поет, писател и първи преводач на Ботев на турски език Ахмет Емин Атасой ще гостува в Търговище. На 21 юни, от 17.30 ч. в Библиотеката той ще представи най-новата си стихосбирка „Пеперуди и лешояди“, която излезе от печат тази година. За словесното му майсторство ще говори известната наша писателка Неда Антонова.

Роденият в с. Крепча, общ. Опака творец прекарва времето си между Бурса и Лудогорието. През 1989 г. заедно с десетки хиляди български турци той е изселен в Бурса.

Новата стихосбирка на поета, която носи интригуващото заглавие „Пеперуди и лешояди” (ИК „Изида”, 2016) е определяна от литературните критици като поезия на изгнаника. „Тази книга ни учудва непрестанно – сякаш четем стихове от различни поети – ту интимни фрески и философски аксиоми, ту възрожденски мотиви и метафорична притчовост“, казва поетесата и редактор на книгата Анжела Димчева.

Атасой е автор на 22 книги на български и на турски език, както и съставител на 6 антологии – най-значимата от тях е „Антология на българската поезия от 60-те години на ХІХ век до днес” (на български и турски, 2014), която е с обем 664 стр. и съдържа над 150 поети – от Ботев до най-младите надежди в поезията. Нейното второ издание в Турция е разпространено там по всички големи библиотеки.

Aхмет Емин Атасой е роден на 16.05.1944 г. в село Крепча, област Търговище. Завършва СУ „Св. Климент Охридски”, специалност „Турска филология”, с втора специалност „Български език и литература” (1968). Автор е на 22 стихосбирки. Някои от творбите му са преведени на английски, азербайджански, български, македонски и румънски език. Носител е на „Голямата балканска награда за поезия” (Румъния) и наградата на Академията за европейска култура „Орфеева лира” за 2008 г. (България).

Прочетена 2345 пъти

facebook coment