Сряда, 22 Юни 2016 13:05

Ръчнотъкани килими излагат в Котел за първия фестивал „Живият огън на традициите". Ути готви гъбена чорба, а Теодосий оглася с кавала

Оценете
(4 гласа)

В Котел – града на емблематичните ръчно изработени, високохудожествени килими и пътеки за първи път ще бъде подредена на открито експозиция „Пътят на килима". Майстори – килимари ще покажат техники, багри, символи на българската килимарска школа от Котел. Откриването на изложбата е на 25 юни, в рамките на първото издание на фестивал „Живият огън на традициите“, който ще се проведе от 24 до 26 юни във подбалканското градче.

Ще има демонстрации на традиционните занаяти - килимарство, тъкачество, бродерия, грънчарство, дърворезба.

Специални гости на фестивала ще бъдат виртуозният музикант Теодосий Спасов, който ще разкрие магията на българския кавал на концерта си в събота, а „майсторът на черпака“ Ути Бъчваров ще готви гъбена супа с прочутите в района манатарки.

И тъй като началото на фестивала е на 24 юни – Еньовден той ще започне с изплитане на евньовски венец от билки и цветя, през който гостите ще преминат за здраве. Така ще ви срещнат със старинния култ към слънцето, водата и растенията, които оживяват, за да ни предадат своята животворна сила.

eniovden

Още много образователно-познавателни и развлекателни игри и занимания за най-малките гости на фестивала са подготвили организаторите. Фолклорни концерти за големите, както и дискусии на тема как да се поддържа и популяризира културно-историческото ни наследство.

Програма на фестивала:

24 юни 2016г.

10.00 Изплитане на Еньовски венец

16.30 Откриване на кръгла маса -„Предприемачество и туризъм - алтернатива на младежката безработица“.

18.30 Официално откриване на Фестивала. Приветствие от кмета на Котел – г-н Коста Каранашев и официалните гости.

19.30 Концерт спектакъл на Ансамбъл „Загоре“

Запалване на „ ЖИВИЯТ ОГЪН НА ТРАДИЦИИТЕ“

Традицията повелява момците да запалят буйни огньове и да ги прескачат, за да са здрави и силни през цялата година. Ние ще запалим Огъня чрез изкуството и танца, за да прогоним магьосниците, които крадат берекета на земята ни.

Място на провеждане: централен площад- Община Котел

25 юни 2016 г.

11.00 часа Официално откриване на експозиция „ПЪТЯТ НА КИЛИМА“ Приветствие от Коста Каранашев – кмет на община Котел и официалните лица – фонтана на парка.

Майстори, техники, багри, символи, демонстрации на българските школи Чипровци и Котел

Занаятите на България – демонстрации, работилници

11.30 Букварино – сдружение „ Азбукари“образователно-познавателни и развлекателни игри и занимания за деца.

12.30 Кулинарна изненада на традиционните за региона гозби и др. Чевермета и кукуреци.

13.00 Празник на занаятите и гъбената чорба – Ути Бъчваров готви за Вас.

„Традиционно и модерно“ Презентация на елементи от традиционното облекло на българите и тяхната съвременна интерпретация.

16.00 Концертни изяви на певчески и танцови формации.

Концерт на НУФИ „Филип Кутев“ – гр. Котел, Ансамбъл Сливен, фолклорен танцов клуб „Хорце“ – Добрич и на народната певица Галина Дурмушлийска.

Концерт на Теодосий Спасов

26 юни 2016

10.00 Образователно - познавателни и развлекателни занимания за деца

Конкурс детски рисунки.

13:00 Официално закриване на Фестивала

Прочетена 3194 пъти

facebook coment