Вторник, 05 Юли 2016 14:33

Видео: Археолозите с нови следи за обсадата на Мисионис

Оценете
(2 гласа)

Археолози търсят в средновековния град Мисионис край Търговище последни следи от съпротивата на Второто българско царство. Ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров съобщи на пресконференция, че имат обещаваща находка от предишни проучвания. Това са 6 сребърни монети от времето на султан Мурад Първи, по чиято заповед през 1388 г. е предприет голям поход на османците срещу Търновска България.

moneti Misionis

Монетите са намерени в кесийка на кръста на убит по време на обсадата на Мисионис турски войник. Находка хвърля светлина върху вече известната голяма битка за града през пролетта на 1393 г. По това време османците предприемат решителен поход към столицата Търновград. На пътя им обаче се изпречва мощната крепост Мисионис. Археологическите данни досега показват силната съпротива, която българите оказват на нашествениците.

В случая ние имаме точната датировка от 80-те години на 14 в. Става дума за една голяма обсада, за която свидетелстват опожаряванията и погребенията на защитниците на малка дълбочина. Тези монети са намерени до скелета на човек. Той е попаднал при обсадата под срутената стена и очевидно не са го намерили, каза проф. Овчаров.

Освен проучвания на основната крепост и т.нар. болярски квартал археолозите проф. Овчаров и Ангел Конаклиев от РИМ - Търговище ще изследват и подножието на хълма, където очакват да открият останки на търговска сграда от по-ранния античен период на Мисионис. Разкопките това лято са финансирани с 30 000 лв. от Община Търговище, съобщи кметът на Търговище Дарин Димитров. Още 20 000 лв. са осигурени от бизнесмена Григор Иванов. Финансова помощ от 5 000 лв. години наред дава и Ротари клуб - Търговище.

Предстои да излезе от печат и най-новият пътеводител „Търговище - бисерът на българския Североизток”. По думите на проф. Овчаров в него се разказва цялата история на региона, от най-ранните разкопки на жилища до периода на Ески Джумая. Изданието ще бъде преведено на английски език и ще представи Търговище и при посещението на официална делегация от Община Търговище в Китай през есента, уточняват от пресцентъра на кметството.
Прочетена 3069 пъти

facebook coment