Петък, 15 Юли 2016 15:25

Читалища от Търговищко на сцената на Рожен

Оценете
(3 гласа)

10 читалищни колектива с над 120 самодейци от община Търговище ще вземат участие в Националния събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“, информират от пресцентъра на кметството. Конкурсът за народна музика, обичаи, обредност, словесен фолклор и танци се провежда от 15 до 17 юли 2016 година на роженските поляни край Смолян.

Участието на търговищките състави ще бъде на 17 юли (неделя), от 10.40 часа. Акцентът ще бъде поставен върху характерния за региона песенен фолклор. Читалището в Алваново ще представи раздумки на местния диалект, а техните колеги от кв. Въбел ще покажат обичая „харизване“.

Съборът на народното творчество „Рожен“ тази година ще събере над 400 групи от всички краища на страната. Очаква се общият брой на участниците да надхвърли 5000 души.

Събитието е организираночрез публично-частно партньорство от Община Смолян и Сдружение с нестопанска цел „Рожен –Наследство в бъдещето“. Целта му е да съчетае пъстротата на фолклорни изпълнения, експозиции на национални и регионални музеи, етнографски сбирки, изложение на занаяти, аромата на чевермета и традиционни ястия, изложение на месни и млечни храни от производители, народни веселби и атракции.

Прочетена 2013 пъти

facebook coment