Неделя, 17 Юли 2016 18:32

С поезия отбелязват 179-та годишнина от рождението на Апостола в Търговище

Оценете
(1 глас)

На 18 юли се навършват 179 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. За първи път в Търговище по идея II СОУ „Проф. Н. Маринов”, с подкрепата на Общината, се организира поклонение пред барелефа на Левски. Ученици от гимназията, под ръководството на учителя по БЕЛ Здравка Радева, ще представят литературна композиция "Ти ни трябваш и днес, Апостоле!". Началото на поетичния спектакъл е в 9,00 часа пред барелефа на ул. "Васил Левски" в Търговище. Приканват се всички граждани и представители на институции да поднесат цветя в знак на признателност към живота и делото на Левски. 

„С отбелязването на рождението на Апостола, ние искаме да поставим началото на една нова традиция, с която да почетем героичната му същност. Несъмнено бесилото е било неговият път към безсмъртие, но животът му е бил изпълнен с толкова много послания, които смятам че трябва да достигнат до хората днес“, казва Здравка Радева

Васил Иванов Кунчев е роден в подбалканското градче Карлово. В бедно семейство, в което твърде млад му се налага да стане глава на дома след смъртта на баща му. Васил млад  прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий.  

Парадокс и до днес остава фактът, че българите отбелязват повече обесването, а не рождението на Левски. Давани са различни обяснения за това. Дали е чувството за вина, че никой навремето не е направил опит да го спаси в пътя му към София, дали защото почитаме повече Възкресението, отколкото Рождеството, защото след смъртта си Левски възкръсва в народната памет.

Един светец, напуснал църквата, революционер, проповядващ европейската идея за разбирателство с всички народи, борец за национална свобода, който не се опитва да ограничи свободата на другите, аскет и борец срещу корупцията, както сега е модерно да го наречем, без самият да е корумпиран. 

"Нашата работа зависи от нашите собствени усилия", "Народната работа стои над всичко", "Не се полъгвайте, че тези, които държат парите, държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате", "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи", "Времето е в нас и ние сме във времето","Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си". Това са само част от написаните мисли, превъплътени в действия на Апостола на българската свобода.

Васил Левски е вечният критерий на поколения българи от Освобождението до днес, но някак си винаги неговите завети остават все така несбъднатата българска мечта.

Прочетена 1867 пъти

facebook coment