Сряда, 20 Юли 2016 14:44

Илинден е! Морето взема жертви

Оценете
(1 глас)

Свети Илия - господарят на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките почитаме на 20 юли.

Дел се падна на свети Илия:

падна му се летни гръмотеви

падна му се летни трескавици

да си лети изпод ясно небе,

да си лети по темни облаци.

Единствен от всички светии, неговият живот на земята не свършва със смърт. Според преданието, както вървял св. Илия с ученика си Елисей, огнена колесница с впрегнати огнени коне минала покрай тях и светията бил отнесен на небето. Свети пророк Илия – един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в единия Бог. Християнската църква го нарича още от древността "Пророк и предсказател на великите Божи дела", "Ангел в плът" и "Предтеча на Второто Христово Пришествие". Свети Илия носи дъжд и влага и вдъхва живот. В народните представи той препуска по небето със златна колесница, от която изпраща огнени стрели.

В българския народен календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за свети пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие. Най-честити на празника са именниците и занаятчиите – кожухари, самарджии, фурнаджии, защото свети пророк Илия е техен покровител.

На тази дата старите хора съветват да не се влиза в морето, особено ако е бурно, тъй като преданията разказват, че Св. Илия слиза всеки път край морето взима жертви. За съжаление всяка година това се потвърждава.

Имен ден празнуват: Илия, Илиян, Илияна, Илиана, Илиан, Илина, Илко и сродни

В България на този ден честваме Илинденско-Преображенското въстание по стар стил, по нов стил и официално то се отбелязва на 2 август.

Прочетена 2694 пъти

facebook coment