Четвъртък, 21 Юли 2016 18:08

Нови находки променят датировката на древния град Мисионис

Оценете
(1 глас)

Култова сграда от 2 в. и уникална бронзова статуетка откриха археолози при разкопки на крепостта "Мисионис" край Търговище. Откриването на храма хвърля нова светлина върху миналото на древния град, каза днес на терена археологът проф. Николай Овчаров. 

Досега се предполагаше, че в района се намира кантора за търговия с Русия, спомената от арабския географ Ал Идриси. Новите находки променят датировката на древния град, за който до момента се смяташе, че е от 5-6 в. По-късно през 13 век, варварските нашествия, го изместват нагоре към хълма, където са руините на основните сгради.

Новооткритият езически храм се намира в подножието на древния град Мисионис, до на главния път София-Варна, където това археологическо лято копаят специалистите. Той е бил с тухлен под, покрит с украсени керемиди. 
По думите на Ангел Конаклиев, археолог в РИМ – Търговище и ръководител на обекта това е култова сграда от езическия период. Храм най-общо казано, с размери 6,50 м на 4,50 метра и най-вероятно е издигнат върху хълм. От него се потвърждава мнението, че оттук започва изграждането на Мисионис.

Датировката на храма се потвърждава и от намерените при разкопките монети, лампа и уникална бронзова статуетка - 20 см бронзова игла, в чийто край има прекрасна птица, най-вероятно гълъб.  Проф. Николай Овчаров обясни, че в археологията този предмет се нарича „готическа пръчица" и се намират само в храмове.

Това лято освен подножието на хълма продължава да се проучва и основната крепост. Разкопките са финансирани от Община Търговище с 30 000 лв. и от спонсори.

Прочетена 2540 пъти

facebook coment