Вторник, 20 Юли 2021 15:01

Нови находки разкриха на Мисионис

Оценете
(1 глас)

Напълно проучена е епископската резиденция в античния и средновековен град Мисионис край Търговище. Но в момента тече укрепване на зидовете и аварийна консервация, за да стане тя достъпна и за посещения. Това обявиха археолозите проф. Николай Овчаров и Стефан Иванов, който е и ръководител на разкопките.

От началото на сезона, който стартира преди малко повече от 10 дни, са открити останки от нови 4 сгради и 3 улици. 3 от сградите са датирани от 13-14 в., а другата е от 5-6 в. Според археолозите зидовете говорят за по-големи постройки от епископската резиденция.

Сред другите над 120 находки са стъкло, керамика, сребърни обеци и сребърна монета на цар Иван Шишман, както и бойни остатъци от върхове на саби и копия.

DSC04512

Мисионис е стратегически обект за развитието на туризма в Търговище, заяви секретарят на Общината Христалина Халачева. „През тази година Община Търговище подпомогна Регионалния исторически музей за изготвянето и провеждането на обществената поръчка за извършване на консервация на обекта. Именно тя запазва това наследство за поколенията“, заяви Халачева. Тя допълни, че Общината продължава усилията си за придобиване собствеността на Мисионис, за да може да се влагат средства и в подобряването на инфраструктурата до обекта.

Общо 350 000 лв. са предвидени за проучване на обекта за този археологически сезон. 300 000 лв. са осигурени от държавата, 40 000 лв. от Община Търговище и 10 000 лв. от спонсори. Разкопките ще продължат до октомври.

Прочетена 433 пъти

facebook coment