Вторник, 02 Август 2016 17:02

Видео: Пиано за всеки в центъра на Търговище

Оценете
(2 гласа)

Безплатно пиано за всеки има вече в Търговище. Това не е арт проект, а идея на млад човек, който постави в центъра на града истинско пиано за обществено ползване. Идеята хрумнала на 28-годишния Димитър Геров, по подобие на уличните пиана в Ню Йорк и Унгария. Заедно с двама свои приятели началният учител Калоян и програмистът Теодор реставрирали, акордирали и изрисували клавишния инструмент със символите на Търговище.

„Беше хвърлен твърде много труд - художници, дърводелци, майстори, които да направят кабината, проектанти, архитекти помогнаха. Надявам се идеята да се хареса и на други общини и да се популяризира.”, сподели Димитър по време на символичното предаване на дарението на стопанина на общината. 

Кметът на Търговище Дарин Димитров обясни, че първоначално бил много учеден на идеята, но подкрепил креативността на младите хора.

„Ако всеки направи нещо добро в тази община тя ще стане още по-добро място за живеене. Ето сега ние сме едно изключение. Търговище е град, всеки, които може да свири може да заповяда и да свири всяка вечер и ще радва гражданите на Търговище.”, каза Димитров.

Пианото е поставено в оживената градинка в центъра, срещу градския шадраван. Може да се ползва денонощно и безпрепятствено, тъй като има постоянно видеонаблюдение. Все пак надеждата е да свирят хора с вдъхновение и умения, а не такива, които удрят безразборно по клавишите.

Надписът „Свири, аз съм твое” вече подкани много хора да изнесат безплатни концерти на открито. Публика също не липсваше.

Прочетена 2983 пъти

facebook coment