Събота, 11 Декември 2021 10:38

Изложба за 135-та годишнина от рождението на митрополит Андрей

Оценете
(1 глас)

135-та годишнина от рождението на митрополит Андрей ще бъде почетена с изложба. Тя е пореден знак за уважение към архиерея, когото търговищенци свързват с дарението за църквата „Св. Йоан Рилски”.

Изложбата ще бъде открита на 13 декември т.г., от 17:00 часа, в Регионалния исторически музей (РИМ) в Търговище. В нея са събрани материали от фонда на търговищкия музей, Централния държавен архив, Научния архив на БАН, Държавния архив в Търговище, разсекретени материали от Комисията по досиетата и др., съобщават организаторите от РИМ.

В историята на Българската православна църква митрополит Андрей има своето място в обществено-църковната дейност преди 1944 г. в България и администрирането на епархията за Новия свят във времето 1938-1972 г.

Дарението за Търговище, направено в края на живота му, дава тласък за други две големи благодеяния – доизграждането на една от православните църкви и оборудването на пречиствателната озонаторна станция. С пускането ѝ в експлоатация, през 1979 г., се слага край на водния режим в града.

        

Прочетена 312 пъти

facebook coment