Петък, 17 Декември 2021 12:29

В Търговище: Дигитализират творби на акад. Румен Скорчев

Оценете
(1 глас)
В Търговище: Дигитализират творби на акад. Румен Скорчев Сн. novini.bg

Част от художеството наследство на големия български художник и почетен гражданин на Търговище акад. Румен Скорчев ще бъде дигатилизирано. Това ще се случи в Регионалната библиотека „Петър Стъпов“ в Търговище, която притежава над 100 творби, дарени й от автора, съобщи директорът на културната институция Росица Куцарова.

Запазването на оригиналните произведения (графики, илюстрации) на цифров носител ще се осъществи с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма “Визуални изкуства 2021", след спечелен от библиотеката проект: „Космическите светове на акад. Румен Скорчев – възходи, съмнения и надежда в епохата между две хилядолетия“.

Ще се проведе и национална кръгла маса, която да обобщи гледните точки на различни представители от средите на визуалните изкуства относно ролята и значението на творчеството на академик Скорчев, по отношение на процесите, които текат в съвременното изкуство. В нея ще участват видни изкуствоведи, художници и културни деятели.

Луксозно книжно издание „Търговище завинаги в сърцето ми“ – каталог с негови авторски творби, подарени на библиотеката, също предстои да се  състави и издаде.

Тези и още други дейности трябва да се реализират до края на ноември 2022 г., а поводът за вниманието към личността и забележителното наследство на твореца е 90-тата годишнина от рождението на акад. Румен Скорчев (1932-2015 г.).

Академик Румен Скорчев е български художник, работещ в областта на илюстрацията, графиката, рисунката и живописта, с голям принос в изобразителното изкуство и неговото популяризиране по света. Илюстрирал е над 200 книги за деца и възрастни. Носител е на над 40 национални и международни награди. Негови картини са притежание на много наши и чужди галерии, както и частни колекции.

ВИДЕО  с уникалната колекция на Р. Скорчев, притежание на ХГ "Н. Маринов" - Търговище.

Прочетена 394 пъти

facebook coment