Вторник, 04 Януари 2022 11:23

С дарения издадоха книга за строителя на Шипченския паметник

Оценете
(1 глас)

Общинският съвет в Търговище подпомогна издаването на книга за строителя на шипченския паметник Пеньо Атанасов-Бомбето. Това съобщи в профила си във Фейсбук председателят на местния парламент Емине Якубова.

В дарителската акция са се включили кметът на Търговище д-р Дарин Димитров и заместник градоначалникът Валентин Велчев, Емине Якубова, председател на Общинския съвет в Търговище. Благодарение на активното съдействие на общинската власт, в края на миналата година, книгата „Той е строил Шипченския паметник” била издадена в тираж от 100 броя, който струвал близо 1000 лева. 70 броя от изданието били финансирани с лични средства на общинските съветници в размер на 640 лева.

книга

Автор на очерците за родолюбивото дело на Пеньо Атанасов – Бомбето е Стоян Ангелов, който е бил учител, краевед, общественик, публицист, журналист и писател.

През 2016 г. дъщерята на твореца-Анета Ангелова систематизирала и подготвила мащабното му творчество за издаване.

"Това са над 1500 публикации в регионалния, националния и чуждестранния печат. Баща ми беше кореспондент на 34 издания у нас и в чужбина и архивът му съдържа очерци, статии, фейлетони, легенди, есета, памфлети. Оказа се, че не мога да събера всички творби в един том. Затова първо издадох една книга с част от пъстроцветното му творчество. Очерците за строителя на паметника на Шипка реших да са в отделен сборник", споделя Анета Ангелова.

Емине Якубова изрази задоволство, че заедно с колегите си са дали своя принос за увековечаване на делото на човека, построил най-големия паметник на балканския полуостров.

Прочетена 311 пъти

facebook coment