Печат на тази страница
Понеделник, 21 Февруари 2022 16:35

Директорът на РИМ - Търговище издаде книгата „Достойно изпълнен отечествен дълг“

Оценете
(1 глас)
Излезе от печат книгата „Достойно изпълнен отечествен дълг“ на Регионален исторически музей-Търговище, съобщават от културната институция.
 
Тя е факт благодарение на финансовата подкрепа от Министерство на отбраната на България. Нейн автор е е Магдалена Жечева, директор на Регионален исторически музей-Търговище.
 
Изданието е първи опит да се събере, обобщи и представи информацията за всички, известни ни до настоящия момент офицери, родени или тясно свързани с Търговище. То е резултат от дългогодишен процес на изследователска работа, извършена от автора, с проучване на разнообразни, многобройни източници и изследователи, често пръснати в книги, периодика, музейни и архивни хранилища, библиотеки.
 
Книгата е в отговор на безспорната необходимост да бъде запозната по-широката публика с горещото родолюбие, храбростта и саможертвата пред олтара на националната кауза на офицерите, родени в Търговище, изпълнили своя отечествен дълг на бойното поле, в името на националното обединение и освобождение от края на ХIХ до средата на ХХ век.
 
Тя е израз на почит и признателност към техния принос и заслуги в защита и отстояването на българския национален идеал.
 
Предстои книгата да бъде представена пред медиите и широката общественост.
Прочетена 261 пъти