Понеделник, 18 Април 2022 07:26

Отново ще гледаме детски спектакли на "Вълшебната завеса"

Оценете
(1 глас)

Търговище ще бъде домакин на XXI-я Международен фестивал на спектакли за деца “Вълшебната завеса“, съобщиха организаторите от Драматичния театър в града.

В дните от 9 до 13 май 2022 г. на три сцени ще се представят 15 детски спектакъла. В конкурсната програма ще участват трупи от Благоевград, Варна, Видин, Добрич, Ловеч, Сливен, Смолян, Ямбол и Търговище. Откриването е на 9 май, от 10 часа, на площада пред театъра.

Селекцията направи театроведът Тинка Николова, като подбра най-добрите заглавия от репертоарния афиш на държавните и частни театри, създали постановки за деца през последната година. Според нея фестивалът отново ще успее да изпълни своята мисия и ще предложи на най-малките театрални почитатели и техните родители пъстра селекция от спектакли от драматичния и кукления театър.

„За мен е чест да поканя всички жители на града да се включат в приключенията с принцове, принцеси, вещици, говорещи и пеещи животни и да станат част от прекрасния свят на театралното изкуство.“ – сподели Николова.

Спектаклите ще оценява международно жури от театроведи и драматурзи, с председател Богдана Костуркова и членове д-р Михаил Байков, Аглика Олтеан и Джордже Кокош. Ще бъдат присъдени осем награди за най-добри постижения в областта на режисурата, сценографията, музиката и актьорското майсторство.

Съпътстващата програма на фестивала включва театрални ателиета и конкурси, уъркшоп „Игра на фантазията“ и интерактивно четене „Чуй театъра и театърът ще чуе теб“.

„С организирането на различни събития се опитваме да засилим желанието на децата да се развиват и да съхраняват духовността. Надяваме се да преживеят незабравими мигове, докосвайки се до най-добрите постановки, създадени за тях. Вярваме, че изкуството е един от пътищата за възпитание, затова се стараем да им показваме красивото и стойностното.“ - каза директорът на драматичния театър в Търговище Владимир Петков.

Очакванията са през театралните салони и всички съпътстващи прояви да преминат над три хиляди зрители. Част от фестивалните спектакли правят изнесени представления в съседни общини, което разширява територията на събитието.

Фестивалът „Вълшебната завеса“ се провежда с подкрепата на Министерство на културата и Община Търговище. Като партньори ежегодно се присъединяват и съседните общини Попово, Омуртаг, Антоново, Опака.

Прочетена 237 пъти

facebook coment