Печат на тази страница
Понеделник, 09 Май 2022 13:48

Вълшебната завеса отново се вдигна в Търговище

Оценете
(1 глас)

С „Балонени мечти“ Жар Театър откри XXI издание на Международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса – 2022“. На площада пред драматичния театър се събраха десетки деца от детските градини и училищата в Търговище, за да се насладят на специално подготвената програма.

От първото представление те научиха как се правят красиви балонени фигурки. Всеки сподели своята мечта, изписвайки я или рисувайки я на белия лист, и я пусна, заедно с останалите балони, да полети към своето сбъдване.

"Това издание на фестивала е повече от специално поради две основни причини, а именно, че е първото след Ковид епидемията и че се случва във време на война, която се води недалеч от нас. Вярвам, че в тежки времена мисията на живите изпълнителски изкуства е да събира хората, да ги учи на съпричастност и особено що се отнася до децата - да поддържа жива надеждата за един по-добър свят." – коментира зам.-директорът на ДТ – Търговище, Денислав Янев

Четири са спектаклите, които ще бъдат представени в първия ден от фестивалната седмица. Веднага след откриването и зрелищната приказка на Жар театър, от 11:00 часа трупата на Куклен театър – Търговище представя „Фабрика за еднорози“ на Ева Кьосовска.

Третото за деня предложение е на домакините от Драматичен театър – Търговище - „Ние, врабчетата“ на режисьора Съби Събев. Представлението е от 14:00 часа на голямата сцена на театъра. Малко по-късно, от 16:00 часа, на куклената сцена ще се изявят и актьорите от Театър „Весел“ с „Русалка“ на Тодор Вълов.

В ранния следобед, от 15:00 часа, в камерната зала на драматичния театър започва и творческата работилница на Диана Досева – “Игра на фантазията”, която е част от паралелна програма на фестивала.

В XXI издание на МФСД „Вълшебната завеса“ са включени 15 спектакъла, които ще бъдат оценявани от тричленно жури с председател театроведът Богдана Костуркова. 

 

Прочетена 177 пъти