Печат на тази страница
Събота, 14 Май 2022 07:06

Пет отличия раздаде "Вълшебната завеса"

Оценете
(2 гласа)

В Търговище завърши XXI издание на Международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса”.  Журито, с председател Богдана Костуркова, обяви присъдените пет отличия, съобщават от културната институция.

Наградата за най-добър спектакъл получи Театър 199 „Валентин Стойчев“ – София за „Малката кибритопродавачка“ по Андерсен, сценичен вариант и режисьор Анна-Валерия Гостанян.

Наградата за иновативен спектакъл отиде при Държавен куклен театър – Търговище за постановката „Фабрика за еднорози“,  с автор и режисьор Ева Кьосовска.

Наградата за театрална адаптация бе присъдена на Държавен драматичен театър – Търговище за постановката „Ние, врабчетата“ по Йордан Радичков с режисьор Съби Събев, сценичната адаптацията е на Моника Угренова.

Наградата за най-добра женска роля е за Маргарита Костова от Куклен театър – Видин в постановката „Дядовата ръкавичка“, автор и режисьор Мая и Митко Димитрови.

Награда за мъжка роля получи Любомир Желев от Куклен театър – Сливен за ролите му в постановката „Славеят“ по Андерсен, адаптация - Теодора Георгиева, режисьор Любомир Колаксъзов.

Фестивалът „Вълшебната завеса“  е единственият в България за драматични спектакли за деца. Във театралния афиш участват между 14 и 16 представления от страната и чужбина, подбрани след предварителна селекция. 

Прочетена 122 пъти