Четвъртък, 11 Август 2016 15:59

Точат гюзлеми за да привличат туристи край Драгановец

Оценете
(1 глас)
Точат гюзлеми за да привличат туристи край Драгановец Сн. Община Търговище

Демонстрация по приготвянето на традиционни гюзлеми имаше днес край търговищкото село Драгановец. Тестените закуски бяха разточени и печени на сач за аткрация пред гостите, дошли на празника край местната археологическа забележителност – петкорабната базилика.

pesht

Той беше организиран от Фани Ахмедова, секретар в НЧ "Христо Ботев-1927" с.Драгановец, която желая да възроди културния туризъм в района. Седмици преди събитието с лични средства жената дори организирала почистването на базиликата, която заради избуяли храсти е била недостъпна за посетителите. От вкусните гюзлеми успяха да опитат част от общинското ръководство, читалищните секретари, представители на неправителствения сектор и работещи в културни институти.

draganoves1

Археологът Ангел Конаклиев запозна присъстващите с историята на петкорабната базилика край Драгановец, която е паметник на културата от местно значение. Тя е построена в края на 4 век върху тракийско светилище. В района е едно от най-големите находища на тракийски оброчни плочи, каза Конаклиев и уточни, че са намерени над 100. Встрани от базиликата е имало две крепости и жилища. Археологът припомни, че с цел развитие на туризма, по линия на програма ФАР преди години, беше ремонтиран и пътят, който дава възможност на туристите за улеснен достъп.

Непосредствено до обекта наскоро са изградени чешма и заслон. Те са издигнати от наша сънародничка Юлия, която живее в Германия.

bazilika draganovest

Жителите на Драгановец поискаха съдействие от кмета на Търговище Дарин Димитров, който гостува на празника, да се осигури контейнер за смет край базиликата и да се помогне за развитие на туристическия потенциал на мястото, поясняват от пресслужбата на общината.

Прочетена 3492 пъти

facebook coment