Четвъртък, 08 Септември 2022 13:15

Дарение обогатява историята на Духовия оркестър в Търговище

Оценете
(2 гласа)

Частно дарение, свързано с историята на духовия оркестър в Търговище е направено на Регионалния исторически музей, съобщава уредникът Светлана Аврамова.

Дарителят е Димитър Абрашев – син на първия диригент на духовия оркестър маестро Васил Абрашев. Той е дарил диригентски палки на баща си, неговата трудова книжка, военна книжка и снимки от различни периоди от живота му. Дарените материали дават възможност да се проследят основни моменти от биографията на маестрото, също и някои факти от историята на оркестъра.

Тъй като повечето от снимките не са датирани, от музея молят ако някой разпознае лица и събития, да сподели информацията. Това ще попълни картината на културната история на Търговище.

Снимките може да разгледате ТУК

абрашев

Васил Димитров Абрашев е роден на 13 март 1933 г. в гр. Търговище. През 1956 г. започва работа като оркестрант в Плевен, София, Перник. След дипломирането си в Българската държавна консерватория – София през 1962 г., постъпва в оркестъра на Народна опера – Варна, където работи близо 3 години. Преподавал е кларинет в Държавно музикално училище „Д. Христов” – Варна и др. На 13 май 1967 г. е назначен за диригент на новосъздадения духов оркестър в Търговище. Той е ногев маестро до 2000 г.

Прочетена 156 пъти

facebook coment