Петък, 16 Септември 2022 10:08

Европейски дни на наследството в РИМ - Търговище този уикенд

Оценете
(1 глас)

И тази година Регионалният исторически музей в Търговище се включва в Европейските дни на наследството 2022 г., съобщават от културната институция. Темата на тазгодишното издание е „Устойчиво наследство“.

На 17 септември (събота), от 9.30 до 16.00 ч. и на 18 септември от 9.30 до 13.00 ч. с вход свободен ще бъде Славейковото училище. Там ще могат да се видят постоянната експозиция „Възрожденска класна стая" и шестте изложби:

         - „Късноантична и средновековна крепост Мисионис. (Последни проучвания)“. Посвещава се на 60 години от началото на археологическите разкопки на крепостта;

         - „Елате ме вижте“. (Колекция сукмани и саи от фонда на Регионален исторически музей - Търговище);

        - „Когато момчето става мъж. Казармата през „ОНЕЗИ” 45 години”;

         - „Нюйоркски митрополит Андрей ( 1886 – 1972 г.);

- „С дъх и дух на Търговище” – 55 години духов оркестър към Община Търговище;

          - „Велик е нашият войник”

В събота, от 10.30 ч., пред Славейковото училище ще има концерт и общинският духов оркестър.

Движението "Европейски дни на наследството" се заражда във Франция, където през 80-те години на XX век възниква и се утвърждава инициативата „Дни на отворените врати“. От 1991 г. Европейските дни на наследството се превръщат в съвместна дейност на Съвета на Европа и Европейски съюз и се провеждат в почти всички европейски страни под мотото „Европа, общо наследство“. От 1999 г. България се включва активно в „Европейски дни на наследството“.

         

Прочетена 118 пъти

facebook coment