Четвъртък, 18 Август 2016 15:56

Ансамбъл "Мизия" с международен приз

Оценете
(2 гласа)
Ансамбъл "Мизия" с международен приз Сн. Dabix

Професионалният фолклорен ансамбъл „Мизия” Търговище грабна голямата награда в 33-то издание на Международния фолклорен фестивал „Карпати 2016” в град Питещи, Румъния, който се проведе се от 9 до 16 август.

На пресконференция днес главният художествен ръководител на ансамбъл „Мизия” Любчо Василев съобщи, че със събраните 201 точки са били безапелационни фаворити. Второто място са заели Чили със 176 точки, а трети Босна и Херцеговина. Сред останалите участници са били състави от Колумбия, Молдова, Турция, Гърция, Италия, Холандия и Румъния.

Miziq plaket

Програмата на ансамбъла е включвала пет различни спектакъла от различни фолклорни области на страната, със съответните костюми и хореография. В Румъния са показали показват и най-новата си продукция „Път през Мизия”, която е подготвена дни преди заминаването им. Тя е по хореография на Любчо Василев и музика на композитора Георги Андреев.

„Радвам се, че успяхме не само да се представим на високо професионално ниво, да спечелим безапелационно голямата награда, но и че имахме възможност дададемсвоя принос да се говори за града и страната ни с възхищение и респект”, сподели Василев, който благодари на Община Търговище и колегите си от ансамбъла за усилията, труда и ентусиазма.

Наградата освен плакет включва и финансов стимул от 2200 евро. Парите ще бъдат разпределени между 32-мата танцьори, певци и инструменталисти на ансамбъла.

         

Прочетена 4073 пъти

facebook coment