Вторник, 18 Октомври 2022 10:39

Предстои реставрация на две възрожденски къщи в Търговище

Оценете
(1 глас)

Интериорът на Хаджи-Ангеловата къща и фасадата, и покрива на 3axapиевата къщa в Търговище ще бъдат обновени с финансиране от Министерството на културата, съобщават от Регионалния исторически музей.

Това е третият етап на проекта за опазване на Хаджи-Ангеловата къща, за който музея получи одобрение. Преди това бяха обновени покривът и външната част на къщата, в която се намира етнографската експозиция на музея. За ремонта на тази възрожденска сграда сега са отпуснати 210 866 лв. Реставрационните дейности по фасадите на Захариевата къща са на стойност 152 571 лв. В настоящия момент тя е във видимо лошо състояние, което се задълбочава с годините. Уврежданията са по фасади и дограма. От 1972 г. в нея се помещава администрацията на музея.

Проектът предвижда дейности по консервация и реставрация на фасадите, дървените елементи и дограмата, отстраняване покривни дефекти, предизвикващи течове.

Целта на реализирането на двата проекта е възстановяване на оригинален и въздействащ външен вид и интериори на двете възрожденски сгради, които отново да придобият представителен и безопасен облик за гостите на музея. Така ще се осигурят подходящи условия за работа на музейните специалисти и за разгръщане на музейните дейности.

хаджи ангелова1

Прочетена 163 пъти

facebook coment