Понеделник, 10 Април 2023 16:08

Предстоят празници на женските и девически хорове в Търговище

Оценете
(1 глас)

XII-ите празници на женските и девически хорове „Проф. Лилия Гюлева“2023“ ще бъдат проведени от 2 до 4 юни 2023 г. в Търговище. Техен домакин е представителният женски хор „Златна лира“ към Община Търговище. Това съобщи на пресконференция диригентът на хора Илиана Иванова и председател на Сдружението „Златна лира 1973“. В нея участваха секретарят на Община Търговище Христалина Халачева,  членове на екипа и Сдружението.

Празниците датират от 1987 г. и са част от традиционния културен календар на града. Участие в тях ще вземат гости от страната и чужбина. Сред тях са Детски хор при НУКК – Италиански лицей с диригент Мая Василева - Четрокова,  София; Детски хор „Орфей“ – Хасково с диригент Елена Цветкова; Хор на учителите – Добрич с диригент Маргарита Русева-Ганева, Женски хор “Nilufer” – Бурса, Турция, с диригент Айсел Гурел; Младежки хор „Simbol – Jan Lupu“ – Букурещ, Румъния, с диригент Луминица Гуцану Стоян. Тази година Празниците на женските и девически хорове са посветени на 50-та годишнина от създаването на „Златна лира“ и на 90-та годишнина от рождението на проф. Лилия Гюлева.

хро2

Културното събитие се организира по проект, финансиран от Национален фонд „Култура“, по Програма „Субсидии за проекти с национално значение 2022 г.“ Той е спечелен след кандидатстване от хоровото сдружение и се реализира с подкрепата на Община Търговище и партньорите от Регионалния исторически музей – Търговище и ОНЧ „Напредък – 1864“.

Общият размер на средствата по проекта е 13 хил. лв. Те са предвидени за дейности, който ще се осъществят от април до юни т. г. Предвидени са дефиле на участниците; четири концерта, от които един юбилеен; творческа среща на диригенти и гости, с презентация на книгата „Дъщерите на Орфей“; изложба по случай 50-та годишнина на хора-домакин „Златна лира“ – Търговище.

хор1

 

 

Прочетена 376 пъти

facebook coment